Ez a receptem az áprilisi Kiskegyed konyhája magazinban jelent meg a húsvéti menü ajánlatban. Nem csak húsvétra tökéletes, hanem a húsvét utáni napokban a megmaradt alapanyagok hasznos felhasználására is.
Ha húsbarátok vagyunk, a gombát lecserélhetjük sonkára is. Nálam az sajnos hamar elfogyott :)
Hozzávalók:
- 2 fej salotta hagyma
- 20 dkg rizottó rizs
- 1,5 dl fehérbor
- kb 6 dl zöldség alaplé
- 3 ek olívaolaj
- só, fehér bors
-4 szál újhagyma
- 2 evőkanál torma krém
- 7 dkg hideg vaj
- 5 dkg parmezán
A feltéthez:
- 4 db tojás
- 25 dkg vegyes gomba (shitake, csiperke, shimeji)
- só, bors
Az alaplevet melegítsük fel. A salotta hagymát vágjuk apró kockákra.
Egy fazékban vagy magas falú serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát, kicsit megpároljuk, de ügyeljünk arra, hogy ne kapjon színt. Hozzáadjuk a rizst és addig pirítjuk kifehéredik.
Folyamatosan kevergetjük és figyeljünk rá, hogy se a rizs, se a hagyma ne kapjon színt.
Ha a rizs kifehéredett, felöntjük a borral. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg el nem párolog az alkohol.
A meleg alaplevet nagyon kis adagokban kezdjük el hozzáadni. Mindig várjuk meg, hogy magába szívja a rizs, utána adjunk hozzá megint egy adagot. Így a rizs fokozatosan adja ki keményítő tartalmát. A kevergetéshez használjunk spatulát, így nem törjük meg a rizsszemeket.
Amikor a rizs már al dante, húzzuk le a tűzről. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát és a 2 ek tormakrémet is.
Hideg vajkockákkal és a parmezánnal krémesítjük. Még melegen tálaljuk és fogyasszuk!
A feltéthez:
A tojásokat forrásban lévő vízbe tesszük és 5 percig főzzük.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és néhány perc alatt a gombákat átforgatjuk rajta, ízesítjük borssal. Ne sózzuk, csak a végén, hogy a gomba ne eresszen levet! A cél, hogy roppanós maradjon.
Tálaláskor a tányér közepre helyezzük a risottót, rápakoljuk a megsült gombákat, majd óvatosan a lágy tojást, amelyet fogyasztáskor lyukasztunk ki.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)