Kacsazsírban sült Libamáj
2018. november 22. írta: Palotás Tímea

Kacsazsírban sült Libamáj

A libamáj egy igen drága alapanyag. Ahhoz, hogy élvezhessük az isteni finom ízét, sokan és sokat dolgoznak azért, hogy annak a derék libának, olyan szép nagy mája legyen. Sok ember rá se néz a boltok polcain, hiszen ennyiért rengeteg más színhúst tudnak venni. A zsírban sült libamájat azért szeretem, mert akár hosszú hetekig kiélvezhetjük ezt a nemes eledelt, és ha így nézzük, leosztjuk, úgy rájöhetünk, hogy pont annyiba fog kerülni, mintha az olcsó virslit vagy felvágottat ennénk. Ez meg azért mégiscsak libamáj.

Pirítósra kenve tökéletes reggeli vagy ünnepi előétel, egy kis lila hagymával, paradicsommal. Ha ügyelünk arra hogy a kis edényben eltett májat mindig befedje a zsír, akkor garantáltan nem fog megromlani. Közelednek az ünnepek, mindenképp érdemes kipróbálni, hiszen tökéletes gasztorajándék is lehet!

 libamaj.JPG

Hozzávalók 2 kis üvegre:

Kb 30-40 dkg libamáj

0,5 kg kacsazsír

fél vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés: (Kb 20 perc):

A zsírt egy fazékban közepes hőfokon felolvasztjuk. A libamáj ereit eltávolítjuk és nagyobb darabokra vágjuk.

Ha a zsír felolvadt, tegyük bele a libamáj darabokat. Akkor jó, ha ellepi. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát. A fokhagymát ne pucoljuk meg! Közepes lángon időnként megkeverve süssük kb 10-15 percig.

A májat kis befőttes üvegbe vagy jénaiba tesszük. A fokhagymát nyomkodjuk ki a héjából és dobjuk mellé nyugodtan azt is, isteni finom lesz majd kenyérre kenve. 

libamaj_kacsazsirban.JPG

Öntsük le annyi zsírral, amennyi ellepi. Ha kihűlt, hűtőben tároljuk.

Ha fogyasztunk belőle, figyeljünk rá, hogy a zsír mindig betakarja a májat, csak így tartható el hetekig!

 libamaj1.JPG

Tipp: Ha van olyan családtagod, ismerősöd, akit nem tudsz mivel meg lepni, díszítsd ki szépen a befőttes üveget, és máris tökéletes gasztroajándék lesz belőle karácsonyra, aminek biztosan örülni fog a címzett.

Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr7814385258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2018.11.24. 09:18:37

Teljesen igazad van a leosztásban, sokszor lehet enni belőle, és úgy már gazdaságos, Az már magánügy, hogy én a hízott kacsamájra vagyok vevő, mert krémesebb, és nem „rontom el” hagymákkal. Két maroknyi kacsaháj kisütve, van zsír és van töpörtyű, és a „lezsírozott” májból nálam megy a mélyhűtőbe is pár dobozka. (Ettől függetlenül a következő adaggal megvárom a januárt, mert így, karácsony előtt durván mennek fel az árak).

Palotás Tímea 2018.11.24. 09:21:17

Hájjal az igazi az biztos, de ritkán kapok, ezért szoktam a kacszsírt használni.
huuuu, a finom friss tepertőt is de szeretem <3
süti beállítások módosítása