Sütőtökös rizottó garnélával, tökmag morzsával és tuile-al
2018. november 17. írta: Palotás Tímea

Sütőtökös rizottó garnélával, tökmag morzsával és tuile-al

Imádom az olasz konyhát, a tésztákat, rizottót. Mindegy, mivel van párosítva. Sokan nem szeretnek vele babrálni, hiszen ez pont az az étel, ami mellett ott kell állnunk amíg fő és sok apróságra oda kell figyelnünk a tökéletes állag érdekében. Aztán ott a másik hátránya, hogy ez bizony csak frissen jó, az újramelegítést ebben az esetben felejtsük el. Ez persze még édes kevés a tökéletes rizottó elkészítéséhez, de ha az itt leírtakban minden lépést betartasz, akkor jó eséllyel lesz olyan rizottód ami vetekszik az éttermekben kaphatóakkal. Mert hát sajnos éttermekben is kevés helyes lehet tökéletessel találkozni. Ha az alap lépéseket betartod, akkor utána szárnyalhat a fantáziád és szabadon válogathatsz, mivel párosítod össze, hiszen a rizsnek olyan sok minden jól áll. Én most sütőtököt választottam, meg garnélát, meg egy kis tökmagot, meg egy kis ropogóst, majd az egészet meglötyköltem még egy kis tökmagolajjal, szóval a tököt tökéletesen kimaxoltam. A tálaláshoz készítettem egy ma divatos ropogós elemet, ez a petrezselyem tuile. Ennél fontos, hogy kimérjünk mindent grammra. Ez egy komplex étel, sok lépésből áll, de összességében bő 1 óra alatt elkészíthető és magunk is meglepődünk majd az eredményen. Na de nem tökölök tovább, lássuk a receptet.

sutotokos_risotto.JPG

Hozzávalók (2-3 személyre)

- 1 kisebb sütőtök 

- személyenként 5-6 darab tisztított garnéla

- só, bors, olívaolaj, chili

A rizottó-hoz:

- 18 dkg arborio rizs

- kb 6 dl alaplé (megmaradt hús- vagy zöldségelves)

- 1 dl száraz fehér bor

- 2 salottahagyma

- kevés olívaolaj, só

- 5 dkg HIDEG vaj

- 5 dkg reszelt parmezán

Tökmagmorzsához:

- 1 dkg tökmag

- 1,5 dkg pankó morzsa

- 1 dkg tökmagolaj

Petrezselyem tuile:

-10 gr liszt

- 8 gr petrezselyem por

- 80 gr víz

- 20 gr olaj

 

Elkészítés:

A tököt kétféle formában fogjuk használni. Először is készítsük el a sütőtök pürét. A sütőtök kerekebb részét daraboljuk fel, magozzuk ki, és toljuk be a sütőbe 200 fokra úgy 30-40 percre. H a tök jó puha, szabadítsuk meg a héjától, és egy késes aprító gép segítségével pürésítsük. Tegyük félre, legközelebb a finishben lesz rá szükségünk. (kb 15 dkg pürét fogunk használni)

A tök egyenes részéből vágjunk szeleteket, majd daraboljuk fel kb 0,5 cm-es kockákra. Kevés olajon néhány perc alatt pirítsuk meg kis sóval, borssal. Fontos, hogy még maradjon roppanós! Tegyük félre ezt is. (kb 10-15 dkg-ra lesz szükség)

sutotok.JPG

Most készítsük el a dekorációnak szánt tuile-t. Ez egy roppanós elem, tálaláshoz szokták használni, mutatós, feldobja a tányért, abszolút ehető, de ízében sokat nem tesz hozzá az ételünkhöz.  Aki akarja, ezt az elemet nyugodtan hagyja ki, de ha szeretnék villantani egyet, akkor érdemes kipróbálni, alapvetően az elkészítése nagyon egyszerű. A fent leírt alapanyagokat mérjük ki és keverjük össze. Ha van kis szószos edényünk öntsük bele, ha nincs akkor tálból adagoljuk majd. (1-es kép)

Szükségünk lesz egy teflon serpenyőre. Közepes hőfokra melegítsük fel. Öntsünk bele egy kevés olajat majd tetszőleges formát alkotva rakjunk a masszánkból a forró serpenyőbe. Itt kell óvatosnak lenni és nem megijedni! a víz és az olaj nincs barátságban, így valószínűleg "köpködni fog", de ne essünk pánikba, ez így van jól. Néhány perc alatt a víz kipárolog, így lesz szép lyukacsos a ropogósunk. 

Ha mindenhol megszilárdult, papírtörlőre szedjük ki.

Néhány fázisfotó segítségképpen:

zold_tuile.JPG

Tökmagmorzsa elkészítése:

Szintén nagyon egyszerű az elkészítése. Mindent mérjünk ki és egy késes aprító segítségével egynemű morzsát készítünk. Ezzel kész is, tegyük félre tálalásig.

Végre elérkeztünk a rizottóhoz.

Az alaplevet melegítsük fel. A salottahagymát vágjuk apró kockákra. 

Egy fazékban vagy magas falú serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és addig pirítjuk a rizst, míg kifehéredik. 

Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Folyamatosan kevergetjük és figyeljünk rá, hogy se a rizs, se a hagyma ne kapjon színt.

Ha a hagymánk üvegesre pirult, felöntjük a borral. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg el nem párolog.

Az alaplevet nagyon kis adagokban kezdjük el hozzáadni. Mindig várjuk meg, hogy magába szívja a rizs, utána adjunk hozzá megint. Így a rizs fokozatosan adja ki keményítő tartalmát. Az teljes folyamat kb 15-20 percet fog igénybe venni. Ha az utolsó adag alaplét is magba szívta a rizottónk, adjuk hozzá a sütőtök pürét  ízlés szerint és a sütőtök kockák felét. 

A főzés felénél készítsük el a rákot. Megtisztított, páncél nélküli rákot használjunk. Ha fagyasztott, akkor engedjük ki, majd szedjük le a páncélját. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és ha jó forró, hozzáadjuk a rákokat, enyhén sózzuk, borsozzuk, kis chilivel megbolondíthatjuk. Mindkét oldalát süssük 3-3 percig. Hagyjuk melegen, míg elkészül a rizottónk.

Ha a rizs al dante (már majdnem puha), húzzuk le a tűzhelyről és adjuk hozzá fokozatosan a hideg vajat és parmezánt. Keverjük krémesre.

sutotokos_rizotto.JPG

Tálaláskor a rizottóból tegyünk egy adagot a tányérra, szórjuk meg a maradék sütőtök kockával, pakoljuk rá a garnélát, szórjuk meg hanyagul egy kis morzsával, a tuile-t állítsuk a rákok közé, majd az egészet locsoljuk mg 1-2 evőkanál tökmagolajjal.

És akkor még egy utolsó mondat: Mindezt leírni kétszer annyi idő volt, míg megfőztem :D

Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr9914376151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.