Imádom a péksüteményeket, de sajnos egyre kevesebb helyen lehet kapni olyan igazi pék által készített minőségi finomságokat. A legtöbb bolti kakaós csiga tele van adalékkal. Néha-néha elgyengülök és megveszem, aztán néhány óra múlva már kínzó görcseim vannak a mindenféle tartósítóktól és adalékoktól. Sokszor készítek inkább magam otthon különböző péksütiket. Ezt azért szeretem, mert büntetlenül ehetem és mégis isteni finom. Egy bögre tejjel tökéletes uzsonna, reggeli vagy vacsora. A tésztát este is előkészíthetjük szupergyorsan, a hűtőben ráér pihenni, a reggeli készülés alatt pedig 20 perc alatt készre sül és már vihetjük is magunkkal a munkába, a gyerekek pedig az iskolába. Íme az én verzióm, amelyet cukorbetegek, diétázók is nyugodtan ehetnek.
Hozzávalók:
- 2 dl langyos tej
- 7 g élesztő (szárított)
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 15 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2 ek xilit
A töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- 3-4 ek kakaópor
- 3 ek xilit
- szükség szerint só
Elkészítés:
Minden hozzávalót egy tálba teszünk, és alaposan kidolgozzuk. (Gépi nyújtókarral néhány perc) Ha friss élesztőt használunk, akkor előbb futtassuk fel a langyos tejben. Tegyük meleg helyre pihenni 30 percre. (Ha csak másnap szeretnénk megsütni, akkor a pihentetés után tegyük a hűtőbe letakarva.)
A töltelék hozzávalóit keverjük össze. Nyújtsuk ki téglalap alakúra a tésztánkat. Kenjük meg a masszánkkal.
Szorosan tekerjük fel, majd egy éles késsel vágjuk fel 1,5-2 centis darabokra. Kicsit formázzuk meg majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. 180 C fokon süssük 20 percig. Félidőben locsoljuk meg olvasztott vajjal.
Készen vagyunk, ehetünk :)
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)