Kakaós csiga
2018. október 10. írta: Palotás Tímea

Kakaós csiga

Szénhidrát-csökkentett, cukormentes kakaós csiga

Imádom a  péksüteményeket, de sajnos egyre kevesebb helyen lehet kapni olyan igazi pék által készített minőségi finomságokat. A legtöbb bolti kakaós csiga tele van adalékkal. Néha-néha elgyengülök és megveszem, aztán néhány óra múlva már kínzó görcseim vannak a mindenféle tartósítóktól és adalékoktól. Sokszor készítek inkább magam otthon különböző péksütiket. Ezt azért szeretem, mert büntetlenül ehetem és mégis isteni finom. Egy bögre tejjel tökéletes uzsonna, reggeli vagy vacsora. A tésztát este is előkészíthetjük szupergyorsan, a hűtőben ráér pihenni, a reggeli készülés alatt pedig 20 perc alatt készre sül és már vihetjük is magunkkal a munkába, a gyerekek pedig az iskolába. Íme az én verzióm, amelyet cukorbetegek, diétázók is nyugodtan ehetnek.

kakaos_csiga2.JPG

Hozzávalók:

- 2 dl langyos tej

- 7 g élesztő (szárított)

- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

- 15 dkg fehér tönkölyliszt

- 1 db tojás

- 5 dkg vaj

- 2 ek xilit

A töltelékhez:

- 5 dkg vaj

- 3-4 ek kakaópor

- 3 ek xilit

- szükség szerint só

Elkészítés:

Minden hozzávalót egy tálba teszünk, és alaposan kidolgozzuk. (Gépi nyújtókarral néhány perc) Ha friss élesztőt használunk, akkor előbb futtassuk fel a langyos tejben. Tegyük meleg helyre pihenni 30 percre. (Ha csak másnap szeretnénk megsütni, akkor a pihentetés után tegyük a hűtőbe letakarva.)

A töltelék hozzávalóit keverjük össze. Nyújtsuk ki téglalap alakúra a tésztánkat. Kenjük meg a masszánkkal.

Szorosan tekerjük fel, majd egy éles késsel vágjuk fel 1,5-2 centis darabokra. Kicsit formázzuk meg majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. 180 C fokon süssük 20 percig. Félidőben locsoljuk meg olvasztott vajjal.

Készen vagyunk, ehetünk :)

kakaos_csiga_3.JPG

 

 Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr9914294065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása