Mákos túrógombóc bazsalikomos eperraguval
2018. augusztus 08. írta: Palotás Tímea

Mákos túrógombóc bazsalikomos eperraguval

Klasszikus túrógombóc kicsi csavarral

A túrógombócot mindenki szereti. Gyerekek, felnőttek egyaránt. Ez egy klasszikus recept, kicsi csavarral. Morzsa helyett mákot használtam, és a tejfölös öntetet lecseréltem egy kis gyümölcsre. Így egészen új élményt nyújt ez a tradícionális desszert.

 makos_turogomboc.jpeg

Hozzávalók 4 személyre:

500 g tehéntúró (félzsíros)

150 g búzadara

3 db tojássárgája

3 db tojásfehérje

1 db citrom héja

1 csipet só

Az eperraguhoz:

25 dkg fagyasztott eper

5 dkg cukor

pár csepp citromlé, 

1 dl víz

1 marék bazsalikom

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük össze a búzadarával, sóval, túróval, és a citrom héjával. Tegyük félre 1-2 órára, míg a búzadara megszívja magát.

Amíg puhul a búzadara, készítsük el a gyümölcsragut. Az epret a cukorral és kevés vízzel közepes lángon főzzük össze. Adjunk hozzá pár csepp citromlevet. Ha besűrűsödött, adjuk hozzá az aprított friss bazsalikomot és készen is vagyunk. Tálalásig tegyük félre.

Ha megpuhult a búzadara, a tojásfehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a masszába.

turogomboc.jpg

Egy fazékban vizet forralunk. Nedves kézzel formáljunk kis golyókat és forrásban lévő vízbe dobáljuk bele. Ahogy fő, szépen elkezd feljönni a víz tetejére. Onnantól 1-2 perc múlva ki is szedhetjük. (az egész folyamat kb 5 perc) 

Még melegen forgassuk darált mák és cukor keverékébe. Az elkészült eperraguval, friss bazsalikommal tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr4714166791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.