Sajtgolyó
2018. július 09. írta: Palotás Tímea

Sajtgolyó

Gyors vacsora 500 Ft-ból?

 Imádom a sajtot. Mindet, minden formájában. Ezt a sajtgolyót nagyon sokszor készítem. Van, hogy füstölt sajttal, vagy, hogy hozzákeverek zöld fűszert, sonkát vagy ami épp eszembe jut. Nagyon gyors, egyszerű és egyáltalán nem kell félni attól, hogy szétfolyik, mint a rántott sajt. Ha vendégek jönnek vagy gyerek zsúr lesz, csak keverjük be előre, és frissen néhány perc alatt ki lehet sütni. Köretnek is kiváló, de egy kis mártogatóssal önmagában is megállja a helyét. 

sajtgolyo.jpg

Hozzávalók kb 25 db golyóhoz:

25 dkg trappista sajt reszelve

2 db tojás

4 evőkanál liszt

só (sajttól függően)

5 dkg sonka (opcionális)

A dolog nagyon egyszerű. A sajtot reszeljük le kis lyukú reszelőn és minden más hozzávalóval keverjük össze. Én most egy kis sonkát is kevertem hozzá, de elhagyható, illetve használhatunk petrezselymet, snidlinget, fokhagymát, kolbászdarabokat is. 

Nedves kezünkkel diónyi nagyságú golyókat formázunk és forró, bő olajban aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük.

Kínáljuk különböző mártogatóssal, de a gyerekek önmagában is elkapkodják :)

Amire figyeljünk:

Az olaj forró legyen!

1-2 centire tegyük egymástól, hogy kényelmesen elférjenek!

Csak egyszer fordítsuk! Mielőtt megfordítanánk várjuk meg, hogy szép aranybarna legyen.

Ha aranybarna, akkor ne süssük tovább, mert ahogy puffad kilyukadhat.

Villát ne szúrjunk bele, mert szintén kifolyhat, inkább használjunk kanalat vagy lapátot.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr714103045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2018.07.11. 08:49:25

Nagyon jónak tűnik, kipróbálom!!
(esetleg sütés előtt zsemlemorzsában megforgatni a golyókat?!)

Palotás Tímea 2018.07.11. 08:51:04

@GGy: Meg lehet forgatni sima morzsában is és pankó morzsában is, de anélkül is tökéletes lesz :)

Hortenz 2018.07.11. 09:36:35

Ezt nagyon régóta csinálom, tényleg egyszerű. Viszont azt megjegyezném, hogy a hozzávalók arányánál ( mennyi sajthoz mennyi tojás es liszt ) sokkal lényegesebb, hogy a sajtot kis lyukú reszelőn reszeljük le, hogy szellősebb legyen és térfogatra sokkal nagyobb, több golyó legyen. Nagylyukú reszelővel az egész kemény lesz és sokkal kevesebb.

Salátára is jó feltétnek, komplett vacsora még a nagyevő fiaimnak is.

Palotás Tímea 2018.07.11. 09:38:01

@Hortenz: igen, ez egy fontos infó, amit én kihagytam, köszönöm :)