Sertésszűz, édesburgonya tócsni, erdei gombamártás
2018. november 15. írta: Palotás Tímea

Sertésszűz, édesburgonya tócsni, erdei gombamártás

Néha jó kilépni a klasszikus rizs, krumpli püré köretekből. Változatosabbá tehetünk egy étkezést, ha merünk kombinálni, változtatni a megszokott alapanyagokon. Érdemes kipróbálni ezt a mester hármast, szerintem jól harmonizálnak együtt.

sertesszuz.JPG

Hozzávalók:

0,5 kg sertésszűz

só, bors, 2 ág kakukkfű

1 ek olaj

A tócsnihoz:

50 dkg édesburgonya

3 ek liszt

2 db tojás

só, bors, szerecsendió

olaj a kisütéshez

A gombamártáshoz:

1 kis fej hagyma

250 gramm erdei gomba mix (fagyasztott)

200 ml tejszín

2 gerezd fokhagyma

só, bors, 2 ág kakukkfű

2 ek olaj

Elkészítés: (kb 60 perc)

Az édesburgonyát lereszeljük, kicsit besózzuk és állni hagyjuk pár percre. Ha kiengedte a levét, kinyomkodjuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, egy darab tócsnihoz kb. 1 evőkanál masszát teszünk bele, majd elnyomkodjuk kb. 0,5-1 cm vastagra. Közepes hőmérsékleten aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassuk a felesleges olajat.

edesburgonya_tocsni.JPG

A gombamártáshoz a hagymát apró kockára kockára vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Adjuk hozzá a kiolvadt gombát, fokhagymát, fűszereket. Ha elfőtte a kiengedett levét, öntsük fel a tejszínnel és pár perc alatt főzzük a kívánt sűrűségre.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra légkeverés nélkül. A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk.

Egy serpenyőben 1 ek olajat felforrósítunk és a hús minden oldalát körbesütjük, kérgesítjük. Dobjuk hozzá a kakukkfű ágakat is, hogy átvegye az aromáját. Fontos, hogy mindenhol egyenletesen süssük körbe, így a hús nedvei odabenn maradnak és finom, puha, szaftos lesz a végeredmény. 

Ha mindenhol szép barna színt kapott, toljuk be a sütőbe 7-8 percre.  Szintén fontos lépés és ez gyakorlatilag minden hússütésre érvényes, hogy ahány percig sütjük, annyi percig pihentessük is a húst, mielőtt megvágjuk!

sertesszuz2.JPG

Pihentetési idő lejárta után tálalhatunk is!

Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr6014320473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása