Néha jó kilépni a klasszikus rizs, krumpli püré köretekből. Változatosabbá tehetünk egy étkezést, ha merünk kombinálni, változtatni a megszokott alapanyagokon. Érdemes kipróbálni ezt a mester hármast, szerintem jól harmonizálnak együtt.
Hozzávalók:
0,5 kg sertésszűz
só, bors, 2 ág kakukkfű
1 ek olaj
A tócsnihoz:
50 dkg édesburgonya
3 ek liszt
2 db tojás
só, bors, szerecsendió
olaj a kisütéshez
A gombamártáshoz:
1 kis fej hagyma
250 gramm erdei gomba mix (fagyasztott)
200 ml tejszín
2 gerezd fokhagyma
só, bors, 2 ág kakukkfű
2 ek olaj
Elkészítés: (kb 60 perc)
Az édesburgonyát lereszeljük, kicsit besózzuk és állni hagyjuk pár percre. Ha kiengedte a levét, kinyomkodjuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, egy darab tócsnihoz kb. 1 evőkanál masszát teszünk bele, majd elnyomkodjuk kb. 0,5-1 cm vastagra. Közepes hőmérsékleten aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassuk a felesleges olajat.
A gombamártáshoz a hagymát apró kockára kockára vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Adjuk hozzá a kiolvadt gombát, fokhagymát, fűszereket. Ha elfőtte a kiengedett levét, öntsük fel a tejszínnel és pár perc alatt főzzük a kívánt sűrűségre.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra légkeverés nélkül. A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben 1 ek olajat felforrósítunk és a hús minden oldalát körbesütjük, kérgesítjük. Dobjuk hozzá a kakukkfű ágakat is, hogy átvegye az aromáját. Fontos, hogy mindenhol egyenletesen süssük körbe, így a hús nedvei odabenn maradnak és finom, puha, szaftos lesz a végeredmény.
Ha mindenhol szép barna színt kapott, toljuk be a sütőbe 7-8 percre. Szintén fontos lépés és ez gyakorlatilag minden hússütésre érvényes, hogy ahány percig sütjük, annyi percig pihentessük is a húst, mielőtt megvágjuk!
Pihentetési idő lejárta után tálalhatunk is!
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)